Blog 2 van Peter Kroezenga: Tips tegen spierpijn!

Blog 2 van Peter Kroezenga: Tips tegen spierpijn!

0 reactie minuten lezen

Spierpijn

Het is dinsdagochtend rond kwart over zeven. De wakker die op mijn telefoon ingesteld staat gaat inmiddels voor de vierde keer af. Even de armen flink uitstrekken en dan stappen we met volle energie in deze dag. Au! Wat is dit? Spierpijn? Mijn benen, mijn rug, mijn lichaam. Alsof ik een hele nacht in een draaiende cementmolen heb geslapen.

En wat heb ik gedaan dan gister? Dat ik nu bijna thuiszorg moet bellen om me uit bed te helpen? Juist, een rondje hardgelopen. Gewoon, een standaard rondje van zes kilometer zonder me overmatig in te spannen. Maar waarom heb ik nu zo’n last van spierpijn? Ik zocht het op!

Spierpijn ontstaat eigenlijk gewoon uit overbelasting van je spieren. Het gevoel wat je hebt in je lichaam zijn afvalstoffen die uiteindelijk een weg zoeken om je lichaam te verlaten. Er zijn ook spieren die je normaal gesproken niet of nauwelijks belast in het normale leven. Als deze spieren dan ineens hard moeten werken, bijvoorbeeld bij skiën, is de kans groot dat ze snel overbelast raken.

Maar uiteraard zijn er wat simpele trucs om de pijn te verzachten.

Tip 1

De eerste tip is eigenlijk ook de belangrijkste. Zorg ervoor dat je warm bent voordat je aan een training begint. Doe een goede warming-up en cooling-down. Ik loop na mijn hardloopsessie altijd een kilometertje uit zodat je benen weer enigszins tot rust komen.

Tip 2

Voordat je gaat sporten is het verstandig om voldoende water te drinken. Hierdoor worden de afvalstoffen in je lichaam sneller afgebroken. Aldus de geleerden

Tip 3

Deze tip is absoluut niet mijn favoriet, maar hij moet zeker genoemd worden. Want een koude douche of koud bad zorgt voor een goede doorbloeding van het lichaam. Af en toe ben ik zo dapper om dit te doen. Het is geen pretje, maar oefening baart kunst!

Tip 4

Rust nemen na een flinke inspanning is zeker belangrijk, maar zorg ook dat je in beweging blijft. Als je alleen maar stil blijf zitten of liggen, dan worden je spieren alleen maar stijver en zal het nog langer duren voordat je hersteld bent.

Tip 5

Net zoals genoeg drinken kan een uitgebalanceerd voedingspatroon hebben om je spierpijn te voorkomen of verminderen. Ik drink regelmatig een eiwitrijke shake, maar een bakje kwark met fruit volstaat ook zeker.

Dit waren mijn tips om je leven na het sporten toch een beetje dragelijker te maken. Maar helaas wil het dus nog steeds voorkomen dat de benen wat stijf zijn. Zal het dan met leeftijd te maken hebben?

 

Over Peter Kroezenga:

Mijn naam is Peter Kroezenga, 35 jaar en woonachtig in Groningen. In mijn vrije tijd trek ik er graag op uit. In zowel stad als wildernis ben ik vaak te vinden. Verder ben ik gek op sporten. Ik voetbal eigenlijk al mijn hele leven, maar ik vind het ook leuk om andere sporten te proberen. 
 
In 2020 publiceerde ik mijn tweede boek: De Reisavonturen van een held op sokken. Hierin deel ik mijn onuitwisbare avonturen als onervaren solo-reiziger met een angststoornis. Genomineerd voor Nieuw Gronings Schrijftalent en te bestellen via boekenbestellen.nl. 
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Vergelijk producten0