Blog 1 van Peter Kroezenga: Hardlopen eentonig? Zo kan het ook!

Blog 1 van Peter Kroezenga: Hardlopen eentonig? Zo kan het ook!

Hardlopen eentonig? Zo kan het ook!

De sportscholen zijn lang dicht geweest, de voetbaltraining komt langzaam weer op gang. Het is de laatste maanden een enorme uitdaging geweest om je conditie een beetje op peil te houden. Door alle maatregelen rondom de coronacrisis, was eigenlijk alleen hardlopen mogelijk. Omdat ik normaal gesproken zeker 2 á 3 keer sport in de week, vond ik in hardlopen een prima alternatief om in shape te blijven.

Maar.......na een paar weken en vele kilometers merkte ik dat hardlopen behoorlijk saai kan zijn. Het Nederlandse weer is natuurlijk niet altijd om over naar huis te schrijven, elke keer hetzelfde rondje lopen of je hebt gewoon even geen zin'. Allemaal legitieme redenen om een keertje over te slaan. Maar hoe vaker ik een keertje een rondje hardlopen oversloeg, hoe moeilijker het werd om het weer op te pakken.

Daarom zijn hier een paar tips om het hardlopen toch leuk te houden. Tips die mij hebben geholpen om te blijven hardlopen.

Tip 1

Net als voor het wandelen heb je voor hardlopen apps om het wat makkelijker te maken. Ik gebruik zelf Strava, één van de populairste sportapps wereldwijd. Hierin kun je nieuwe routes ontdekken, jezelf vergelijken met je sportende vrienden en jezelf uitdagen om harder, verder en meer te lopen.

Tip 2

Stel jezelf een doel. Ik liep in het begin van de crisis eigenlijk een standaard rondje van zo’n 5 kilometer. Maar na een paar keer vond ik dit echt niet leuk meer. Uiteindelijk heb ik me voorgenomen om toe te werken naar 15 kilometer. Zo ging ik van 5 kilometer, naar 6, naar 8, naar 10 en zelfs 18 kilometer! Dat gaf me echt voldoening om de limiet op te zoeken.

Tip 3

Zoals gezegd: iedere keer hetzelfde rondje lopen is niet leuk. Ik ben ervan overtuigd dat er bij iedereen in de buurt diverse prachtige hardlooproutes door zowel stad, dorp als wildernis. Soms kies ik ervoor om een vaste ronde te lopen en soms kijk ik hoe ik me tijdens de hardloopsessie voel en beslis ik dan wat voor ronde ik ga lopen.

Tip 4

Ook bij hardlopen is het materiaal van levensbelang. Ik heb jarenlang op normale sportschoenen gelopen. Ik krijg na loop van tijd erg last van mijn enkels en knieën. Sinds vorig jaar loop ik op echte hardloopschoenen. En man wat een groot verschil, door de demping en een hardere zool is het lopen zoveel prettiger geworden.

Tip 5

Probeer je een beetje aan een vast ritme te lopen. Als je gewend bent om ’s avonds te sporten, ga dan op die tijdstippen ook lopen. Zo vind ik het erg fijn om bijvoorbeeld zaterdagochtend altijd een uurtje te lopen. Zo ga je met een voldaan gevoel het weekend in en kun je zonder schuldgevoel genieten van een borrel in de avond.

Oh ja, nog even dit. Waarschijnlijk hoef je je niet te plaatsen voor de Olympische Spelen. Trek je dus vooral niet teveel uit elkaar tijdens het hardlopen. Het moet immers leuk blijven!

 

Over Peter Kroezenga

Mijn naam is Peter Kroezenga, 35 jaar en woonachtig in Groningen. In mijn vrije tijd trek ik er graag op uit. In zowel stad als wildernis ben ik vaak te vinden. Verder ben ik gek op sporten. Ik voetbal eigenlijk al mijn hele leven, maar ik vind het ook leuk om andere sporten te proberen. 
 
Als schrijver van columns en twee boeken vind ik het fantastisch om mijn ervaringen en belevenissen met jullie te delen. 
 
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Webshop Keurmerk
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Let op! Het is erg druk bij de pakketdiensten! Mogelijk duurt de levering langer dan u gewend bent. Alvast bedankt voor uw begrip! Verbergen